Share

 

Milyen a munka világa Svédországban? Kiket keresnek, mennyit pénz kínálnak? Kiket keresnek a munkaadók?

 

 

Keresettek az építőipari szakmunkások (festő, ács, kőműves, burkoló stb.), a vendéglátóiparban (pincérek, szakácsok), a szépségiparban (kozmetikus fodrász), az idősgondozásban dolgozók. A diplomások közül informatikusként, telekommunikációs szakemberként. A tanárok közül elsősorban matematikát oktatóként. A magyar médiában Svédország gyakran a magyar orvosok paradicsomaként jelenik meg. Dragos Erzsébet szerint ez kicsit illúzió. Részben azért, mert a svédek növelik az orvosképzésben résztvevők számát, másrészt azért a Magyarországról érkező orvosok nem a legjobb állásokat kapják; gyakran a nagyobb városoktól távol kell szolgálatot teljesíteniük. Ám annyi bizonyos, még így is jobban élnek (kevesebbet dolgoznak, többet megtakarítanak), mintha Magyarországon dolgoznának. Milyen nyelvtudás kell? Lehet állást kapni angoltudással, de a hosszú távú ottmaradáshoz ez nem elégséges, hanem kell a svéd. Aki nem tanul meg svédül, képtelen lesz beilleszkedni a munkahelyen és a helyi közösségben. Dragos Erzsébet szerint fél év alatt kommunikációs szinten el lehet sajátítani a nyelvet, és a helyiek nagyon értékelik még a kisebb fejlődést is.

 

 

Milyen a svéd munkahely? Milyenek a svéd munkavállalók?

 A svédek közösségi emberek, akik nem kedvelik a hierarchiát. Nem az elszigetelt egyéni munkában, hanem a csapat erejében hisznek és eszerint élik az életüket. A főnök nem felsőbbrendű, hanem az első az egyenlők között. Minden munkatárstól elvárják, vegyen részt a céges közösségi megmozdulásokban. Milyen a svéd önéletrajz? A munkaadók kínosan ügyelnek arra, hogy ne legyenek diszkriminatívak. Ezért nem kérnek fotót az önéletrajzhoz, a néven, a lakcímen és az elérhetőségen kívül pedig más személyes adatot (pl. életkor, családi állapot, gyermekek) nem kell feltüntetni és állásinterjún sem kérdeznek rá. Dragos Erzsébet szerint maximum 1 oldal a cv hossza és a legfontosabb tulajdonsága, hogy lényegretörő. A svédek álláskeresési szokása, hogy intenzíven keresnek, és hajlandóak költözni is ezért. Milyen tévhiteket lát a magyarok körében? Gyakori tévhit, hogy rossz az időjárás. Stockholmban, Malmőben és Göteborgban semmivel sincs rosszabb idő, mint Budapesten. Nyáron nincs kánikula, de például télen egyáltalán nincs hidegebb, mint Magyarországon. Az ország északi részén más a helyzet, igaz, az állások is nagy részét délen hirdetik meg.

 

 

Szintén tévhit, hogy a svédek hidegek és távolságtartóak.

Sokkal inkább befogadóak, kíváncsiak, óvatosan fogalmaznak, nem szeretik a konfliktusokat. Azt akarják, hogy zökkenőmentes legyen az életük. Mennyit lehet keresni? A svéd statisztikai hivatal adatai szerint 2010-ben így alakultak a havi bruttó átlagfizetések szakmánként (svéd koronában, 1 svéd korona 33,6 forint), az adó 30% körüli. kávézói felszolgáló – 18.800 korona – (be lehet szorozni, ebben az esetben 631 000 forint) állatgondozó – 19.000 taxisofőr – 21.500 recepciós – 22.200 segédápoló – 23.500 óvónő – 23.900 bolti pénztáros – 24.100 tanító – 26.000 ács – 27.200 gimnaziumi tanár – 28.100 informatikus – 30.300 szülésznő – 30.500 műtőasszisztens – 30.800 gépésztechnikus – 37.300 ügyvéd, ügyész – 49.000 reklám szakember – 53.000 orvos, pilóta – 55.700 politikus, főtisztviselő – 61.200 bróker – 83.900 a miniszterelnök – 135.000

 

 

Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .