Share

Norvégiai munkavállalás

Az északi álom: ahol egymilliót is kereshetünk

 

Sok ezer műszaki, vendéglátós és egészségügyi munkát kínálnak a norvég munkaadók. A fizetés elérheti az egymillió forintot, ám szinte lehetetlen elhelyezkedni valamilyen skandináv nyelv ismerete nélkül.

 

Az Európai Foglalkoztatási Szolgálatnál (EURES) több mint 8000 álláshelyre keresnek európai uniós polgárokat a norvég munkaadók, illetve a helyi munkaügyi hivatal.

A legtöbb hirdetést már eleve norvég nyelven tették közzé, ám néhány angol is van közöttük (de itt is közlik, hogy legalább alapszintű norvégtudás szükséges az állás betöltéséhez). Így tehát ha valakit csábít az északi ország, akkor el kell sajátítania az alapokat az indulás előtt.

A legtöbb állást az építőipar kínálja, az összes munkalehetőség harmada itt van az EURES adatai szerint. Hiány van az országban az egészségügyi dolgozókból is: orvosokat, nővéreket és ápolókat, illetve gondozókat is nagy számban várnak a munkaadók. Mérnöki, informatikai felsőfokú végzettségű dolgozókat, szakmunkásokat, valamint értékesítőket, szállodai és éttermi munkásokat is keresnek.

Mennyit lehet keresni?

Norvégiában nincs államilag meghatározott, törvényben rögzített minimálbér, de egyes iparágakban a szakszervezetek és a munkaadók kötnek bérmegállapodásokat. Ezekben az ágazati kollektív szerződésekben többek között azt is rögzítik, hogy milyen összegnél nem lehet alacsonyabb a fizetés. Ha valaki Norvégiában dolgozik, azonos fizetési és foglalkoztatási feltételekre jogosult, mint a norvég állampolgárok.

 

 

 

A képzettségtől is függ, hogy mennyit kap valaki. Az építőipari szakmunkásoknak általában 159 norvég koronánál, azaz körülbelül 6000 forintnál nem lehet alacsonyabb az órabére, az iparban dolgozó képzetleneknek 143, egy év munkaviszony után pedig 149 korona (5430-5660 forint) jár óránként (egy norvég korona 38 forint).

Az északi álom: ahol egymilliót is kereshetünk

Egy hajóépítő szakmunkás 140 koronát (5320 forintot) keres, ebben az iparágban a képzettség nélküliek órabére 127,5 koronát (4845 forint).

 

 

 

 

Egy kőműves mester órabére viszont elérheti akár a 350 koronát is, azaz óránként 13 300 forintot keres.

Norvégiában létezik pályakezdő bér: a 18 évesnél fiatalabb munkások minimális bére 96 korona, 3650 forintnak megfelelő összeget kapnak.

Egy kezdő orvos havi alapbére (ügyeleti díj és pótlékok nélkül) olyan 1,5 millió forint. Az EURES honlapján több mint 120 orvost keresnek. Van olyan hirdetés, ahol angol és norvég, egy másikban viszont norvég és svéd nyelvtudást követelnek. A Profession.hu felületén például gépészmérnököt keresnek norvégiai munkavégzésre, ide angol nyelvtudás is elegendő.

Az EURES álláshirdetései között böngészve azt láthatjuk, hogy egy autószerelő egy hónapban 25 000-30 000 koronát kap - forintra váltva 950 ezer és 1,14 millió közötti összeget.

Egy séfnek és egy cukrásznak is hasonló fizetés jár, általában eléri a havi jövedelmük az egymillió forintot, de sokszor ezt meg is haladja.

 

 

 

 

 

 

Előnyben az északi népek

A nyelvi különbségek nem jelentenek akkora akadályt a két szomszédos ország, Norvégia és Svédország között, mint például egy magyar munkavállaló esetében. A norvég adóhivatalnál bejelentett adatok alapján közel 80 ezer svéd dolgozik az országban - közölte az EURES. Norvégiában alacsony a munkanélküliség, alig haladja meg a ráta a 3 százalékot, Svédországban viszont közel a kétszerese.

Többet lehet keresni Norvégiában, ám ez a megélhetési költségekre is igaz: a norvég fizetések 30, a megélhetési költségek viszont 20 százalékkal magasabbak, mint a szomszédos országban. Ám az is beszédes adat, hogy 2011-ben a világ legdrágább városának a norvég Trondheimet választották.

Az oldal a világ legkönnyebben használható weboldalkészítőjével, a Mozellóval készült.

 .